“Jesteś tym co jesz” to bardzo popularne stwierdzenie ale, czy to, co jesz, rzeczywiście wpływa na haluksy oraz ich stan? Cóż, tak jak w przypadku każdego stanu zapalnego, są pokarmy, które mogą pomóc zmniejszyć obrzęk w ciele. Z drugiej strony są też pokarmy, które przyczyniają się do tego aby ten stan zapalny powiększyć.
Haluksy charakteryzujące się obrzękiem stawu śródstopno-paliczkowego to nic innego niż stan zapalny w obrębie stawu dużego palca. Poprzez noszenie nieodpowiedniego obuwia staw jest ciągle podrażniany co prowadzi do zaognienia bolącego miejsca i podrażnienia zapalenia w obrębie stawu.
Jak się okazuje dieta może mieć znaczący wpływ na poziom stanu zapalnego w organizmie. Wyeliminowanie niektórych pokarmów może zmniejszyć obrzęk i poprawić nasze ogólne samopoczucie. Zapalenie wytwarza i uwalnia do naszego organizmu wolne rodniki i przeciwutleniacze, takie jak witamina C, selen czy karoten. Wolne rodniki są szkodliwe dla naszego organizmu natomiast przeciwutleniacze mogą pomóc w łagodzeniu bólu związanego ze stanem zapalnym w naszym ciele.
Żywność o właściwościach przeciwzapalnych to:
- Cebula i czosnek
- Jagody, truskawki, maliny i jeżyny
- Wiśnie (czereśnie są 10 razy lepsze od aspiryny!); 2 łyżki dziennie
- Kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby takie jak łosoś, sardynki, ostrygi i śledzie, by wymienić tylko kilka)
- Olej rzepakowy, siemię lniane i olej z nasion lnu)
- Bromelaina (na przykład ananasy)
- Imbir
- Pomidory
- Owoce cytrusowe (takie jak pomarańcze, cytryny i grejpfruty)
- Kiwi
- Brokuły (To prawda – zjedz swoje brokuły!)
- Szpinak
- Jarmuż
- Papryka
- Orzechy (pistacje i orzechy włoskie)
- Suplementy diety znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych
Pokarmy, których należy unikać z powodu ich właściwości zapalnych:
- Cukier
- Fast food
- Rafinowana mąka
- Pokarmy Omega-6 (takie jak olej kukurydziany i sojowy w margarynie, cukierkach, krakersach przetworzonej żywności.)
- Hot dogi
- Wędzone kiełbaski (to azotany!)
- Tłuszcze trans (w tym wypieki, chipsy, przekąski i produkty głęboko smażone)
- Produkty mleczne (zawierają powszechny alergen, który może wywołać reakcje zapalne u wielu osób).
- Alkohol